EnergyControl Academy

21 April 2019
by admin
Comments Off on Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er?

Hoeveel ademhalingsoefeningen zijn er?

Mijn dagelijks mailbox is toch iedere keer weer een bron voor verbazing. Waar mensen al niet mee aan de slag gaan door Google om hun probleem op te lossen, zonder dat er gedegen medische kennis achter zit. Als het allemaal niet helpt weten ze ons vaak te vinden en kunnen we door gedegen metingen het probleem achterhalen en goede adviezen geven. Je komt gekste ademhalingsoefeningen of mensen die echt een longprobleem en denken dat het op te lossen is door een oefening. Sommige worden zelfs super benauwd b.v. als ze longfribose hebben en dan rustiger moeten ademen of hun schouders moeten laten zakken bij ernstig longemphyseem. Deze trekken ze juist op om de long die uitgelubbert is en in elkaar hangt meer ruimte te geven.

Je kunt altijd je weerstand verhogen en dan je algehele staat verbeteren als je ziek bent. Dit kan door bewegen, beter ademen, goede voeding die de vetverbranding stimuleert en een minder gestresst leven.

Eigenlijk is er maar 1 ademhalingsoefening en dat is de oefening die bij de staat van jouw lichaam past. Want het is alleen maar vraag en aanbod. Een lichaam dat aan het vechten is om niet ziek te worden of een ziekte te overwinnen heeft meer Zuurstof nodig voor de verbranding dan een lichaam dat niet ziek is. Ook bij een geestelijke staat van stress is er meer zuurstof nodig. Meet je hartslag maar eens als je op een examen uitslag of medische uitslag zit te wachten. We zien ook mensen met een hogere hartslag in de ochtend als ze naar de ARBO-arts gaan, die oordeelt of ze weer aan het werk moeten. Dit betekend altijd dat de ademhaling in deze hartslag verhoging meegaat!

De meest eenvoudige manier om te controleren of je ademtherapie de juiste is door je hartslag te meten “wel een meter en niet door te tellen”. Je hartslag moet altijd dalen als je rustig wilt worden!

De volgende stap is je gaat gewoon een beetje praten tegen iemand b.v. een minuut of 3. De hartslag die je dan vindt is vaak redelijk laag alle oefeningen om rustig te worden en goed te ademen moeten daar dan weer een beetje onder zitten, dan benader je de vraag van je lichaam het beste. Dus bij 70 hartslagen bij praten zou dan tussen 64 en 68 moeten zitten bij de juiste ademtherapie voor jou!

Wil je een andere staat bereiken in je lichaam, dan kan je overademen, zodat je veel koolzuur uitademt en daar kan je je anders door voelen of je dat fijn vindt is persoonlijk. De koolzuurspanning in je bloed is bepalend voor de staat van je lichaam. Weinig Koolzuur leidt tot vecht-, vluchtstand en ook angsten. Meer koolzuur leidt tot ontspanning, meer humor en een beter relativerend vermogen. Onderademen leidt eerst tot een wat prettig gevoel (vooral als je verkeerd ademt) en dan al gauw tot echte benauwdheid.

Conclusie er dus maar 1 goede manier van ademen voor jouw lijf. Dit geld ook voor inspanning. Een troost als we gaan inspannen neemt het lichaam bij oplopende intensiteit steeds meer de taken over van de geest. Als je op de hoogte ben van de HRV hartslagvariabiliteit zul je zien dat er 1 op 1 relatie tussen de mate van inspanning en de hoogte van de variabiliteit. Hoe hoger de variabiliteit hoe meer ontspannen!

Wil je meer weten en gaan meten volg eens een cursus bij ons of mail me!

Cursus Agenda

stansvanderpoel@gmail.com

 

 

 

27 November 2017
by admin
Comments Off on Burn-out wat gaan we doen?

Burn-out wat gaan we doen?

Burn-out is hot op dit moment.

Je kon de afgelopen weken de radio niet  meer aanzetten of het ging erover.  Veel behandel methoden zijn de revue gepasseerd maar weinig die echt compleet waren en op maat gesneden.

Iedereen die een Burn-out heeft gehad weet bij nader inzien dat er onderweg iets is misgegaan. Dit kun je niet oplossen met een pilletje of een trucje. En natuurlijk zijn de trucjes weer heel populair. Hoe minder je moet doen om iets te bereiken des te meer deelnemers.

Na langdurig te druk geweest te zijn zowel tussen de oren als lichamelijk trekt het lichaam aan de rem en wordt je ziek en/of je kunt van vermoeidheid bijna niet meer uit je bed komen.

Een ding is zeker als je mijn 4 pijlers mindset, ademhaling,  voeding en bewegen goed oppakt komt het in orde en gebeurd het niet gauw nog een keer. Dit is zelfs wetenschappelijk onderzocht.

Vooral bewegen is belangrijk want het advies doe maar even niets gaat niet helpen. Je raakt nog meer uit balans. Dan is het wel belangrijk dat je beweegt op de juiste manier. Niet te weinig niet te veel en niet te licht of te zwaar. Het niveau waar jouw lichaam het meeste in balans is kunnen we vinden met onze inspanningstest en dat is ook nog prettig om te doen.

Vorige week kwam ik iemand tegen bij het sporten en die vertelde mij dat ze thuis zat met een Burn-out en niet meer mocht hardlopen. Ze had al een aantal jaren met plezier hardgelopen. Ze is Burn-out geraakt door allerlei zaken op het werk en prive. Via de Arbo-dienst was ze naar een bedrijf gestuurd die mensen van een Burn-out kan afhelpen.

Er is een  rustmeting gedaan en op basis daarvan moest ze heel veel  wandelen op hartslag 88 wel tot 4 uur. Haar sportcoach had al gezegd dat ze dacht dat het niet de juiste weg voor haar was.

Vervolgens heb ik haar uitgenodigd voor een meting in rust en een inspanningstest.

Uit de test kwam dat ze meeste in balans is op gemiddeld 157 en dat ze met haar ademhalingsoefeningen de meest voorkomend fout maakte. Ze had wel een mooie lage ademfrequentie maar een veel te grote ademteug, doordat ze te lang uitademde moest ze ook weer diep inademen en ademde daardoor verkeerd.

Ze was helemaal blij en het lopen gaat nu fantastisch.

Het komt eigenlijk te vaak voor dat mensen verkeerde adviezen krijgen en soms geïnvalideerd worden door een behandeling of door het geven van een Betablokker om de hartslag naar beneden te krijgen.

 

20 July 2017
by admin
Comments Off on Hollen achter trucjes aan!

Hollen achter trucjes aan!

Op sociale media word je dagelijks geconfronteerd met verhalen en ervaringen over ‘trucjes’ die een bijdragen leveren aan betere prestaties en/ of gezondheid.

Ik moet het toch even kwijt dat er meer voor nodig is om goed te presteren en gezond te zijn.

In mijn boeken noem ik de vier pijlers:
• Ademhaling
• Bewegen
• Voeding
• Mindset ( doel en zingeving)

Deze 4 pijlers hangen allemaal samen.

Voorbeeld:
Heb je tussen je oren geen rust dan is je ademhaling verstoord. Is je ademhaling verstoord dan is de PH van je lijf verstoord. Is de PH van je lijf verstoord dan wordt voeding minder goed verteerd en opgenomen. Je suikervoorraden worden dan sneller aangesproken en verbruikt waardoor sporten minder goed gaat. Door achter een trucje aan te hollen los je één van de punten op, maar blijft de rest verkeerd gaan. De analyse van oorzaak en gevolg wordt steeds vaker vergeten, vooral in de gezondheidszorg.
Daarnaast wordt er aan voorbij gegaan dat het lichaam heel veel zelf regelt. Doordat wij zoveel stress hebben merken wij dat niet meer en blijven dwars door deze signalen heen rammen met rare ademhalingsoefeningen en idiote voedingsadviezen.
Het toppunt van een idioot advies is residuaal ademen. Het residu is het deel lucht dat niet uit je longen kan. Dit voorkomt een klaplong. Zonder enige verificatie staan deze idiote tips in boeken en op internet. Meerdere malen per week komen mensen bij mij die juist door deze trucjes van slag zijn geraakt. Soms zelfs zieker dan ze ooit waren of ze durven niet meer te sporten. Ik krijg er klanten door, maar zo wil ik mijn geld liever niet verdienen.
Doe een analyse bij jezelf of als je coach bent bij een klant. Probeer de oorzaken te vinden en gebruik trucjes als het in het beleid past of wanneer het genezingsproces versneld kan worden. Iemand die door stress hyperventileert heeft geen baat bij oefeningen waarbij de ademteug groter gemaakt wordt dan nodig. Hierdoor worden ze zelfs beroerder
Om met de woorden van Cruijff te spreken: “ieder voordeel heeft zijn nadeel” en dat is met alles zo. Bijvoorbeeld hoogste stage. Bij een hoogtestage train je op minimaal 1400 meter en liefst 2000 meter boven zeeniveau. Voordeel is dat je meer rode bloedlichamen aanmaakt en het zuurstof transport so wie so efficienter wordt. Nadeel is dat je dan je maximaal vermogen niet meer kunt halen en sommige spieren niet meer prikkelt en daardoor je maximaal vermogen wat afneemt.
Door ademhalingsoefeningen te doen zonder te luisteren naar je lijf ga je op een verkeerde manier je verbranding aanspreken en heeft een trainingsschema niet meer het juiste effect. Een kind kan bijvoorbeeld tot een zekere leeftijd niets met ademhalingsoefeningen en toch gaat het goed. Bij een dier wordt ook alles geregeld zonder dat het bewust met ademhaling bezig is. Feitje: een hond ademt tijdens het rennen en jagen ook gewoon door de bek en gebruikt deze niet alleen om te zweten.

22 September 2016
by admin
Comments Off on Weten we nog wel wat gewoon ademen is??

Weten we nog wel wat gewoon ademen is??

Al jaren krijg ik dagelijks mailtjes van mensen die ten einde raad zijn, omdat het niet goed gaat met de ademhaling.
Veel van deze mensen zijn al bij een coach geweest of hebben er veel over gelezen.
En toch gaat het helemaal fout.
De meest gehoorde reactie:
“Ik adem nu veel langer uit en voel me niet goed, hoe komt dat?”
Veel ademcoaches zoeken het probleem alleen in de ademfrequentie. Als je dan het advies geeft adem langer uit, dan gaat de frequentie inderdaad naar beneden maar hierdoor blijven ze doorblazen vaak tot ze niet meer verder kunnen en daarna ademen ze weer heel diep in. In uit zijn altijd gelijk aan elkaar als het over de hoeveelheid lucht gaat. Te grote ademteugen met een goede frequentie is ook hyperventilatie.
Hyperventilatie is te veel ademen voor de arbeid die je levert.
Een normale ademfrequentie is tussen 8 en 12. Vaak meten we frequenties boven de 20. Inademing en uitademing tellen we als 1. We zien ook mensen met een normale frequentie maar die te diep zuchten en weer anderen die hun adem te lang vasthouden na de inademing.
Normaal ademen in rust doen we door de neus. Deze is zo gemaakt dat er een werveling ontstaat die vuile deeltjes tegen het slijmvlies aan slaat en de long op de juiste spanning houdt door de weerstand die er is ingebouwd.
De componenten waar je aan kunt werken
1. Ademfrequentie (= minder vaak ademen)
2. Ademteug (= niet te diep in-, en uitademen)
3. Adempatroon (= wachten voordat je weer inademt)
Een goede ademhaling gaat dan als volgt we ademen een klein beetje in en direct weer een klein beetje uit, dan wachten alvorens weer in te ademen. Dat wachten is het belangrijkste. Als je dat goed doet komt het lichaam mooi in balans.
We hebben het dan over een ademhaling die zo moet zijn als je in rust bent zoals op de bank TV kijken achter je pc, tijdens zittend werk. Gaan we ons inspannen zoals bij traplopen, spullen sjouwen, sporten etc., dan wordt het anders.
Tijdens inspanning regelt het lichaam het heel goed zelf. Het zijn immers de spieren die dan om meer zuurstof vragen. Bij behoorlijke inspanning neemt het lichaam het van de geest over en dan komt het vanzelf goed. Ga je ademhaling tijdens inspanning niet meteen beïnvloeden. Voel je onrust dan verleng je in dit geval alleen je uitademing. Na inspanning is het belangrijk dat je weer gauw tot rust komt en niet met je adem door blijft jakkeren. Vooral gestreste mensen en mensen met een Burn-out hebben daar last van. Motortje opgang motortje niet stopt niet meer.
Gebruik je mond om te ademen bij inspanning want door neus alleen kan te weinig zijn zeker bij hoge belasting zoals als een 5 km zo hard mogelijk
Het is goed om voor inspanning jezelf in rust te zetten dooreen goede ademhaling vooraf maar vele malen belangrijker is om na inspanning te proberen weer zo gauw mogelijk rustig te ademen
We zijn verkeerd gaan ademen omdat we langdurig te druk zijn geweest, veel stress hebben gehad. Als dat te lang aanhoudt dan kan het lichaam op een gegeven niet meer anders of er hoeft maar iets te gebeuren en het gaat fout zoals na sporten.
Hoe weet je nu of je het goed doet. Eigenlijk is het makkelijk en logisch. Als je te veel ademt voor de arbeid die je levert dan voel je onrust en angst. Je hartslag is daardoor hoger. Als je goed ademt zal dat altijd leiden tot een daling van je hartslag. Geven je oefeningen een verhoging van je hartslag dan wordt je daar niet rustig van en dat is toch meestal de bedoeling.
Er zijn heel veel technieken ontstaan die mensen in eerste instantie wat rustiger laten ademen maar op langere termijn is het toch niet de juiste manier.
Er zijn ook medische problemen waardoor mensen wel te veel moeten ademen, behandel die dus niet voor ademhalingsproblemen. Vooral bij longzieken zoals longemphyseem en longfibrose

Wetenswaardigheden:
• Ademhaling wordt geregeld door de hoeveelheid koolzuur in je bloed
• Tijdens de uitademing gaat de meeste zuurstof naar het bloed
• Je kan niet meer in-, dan uitademen of andersom, dat is altijd gelijk aan elkaar anders zou je ontploffen of jezelf een klaplong zuigen.
• Je kunt nooit je longen helemaal leeg krijgen want er blijft altijd wat lucht achter. Dit noemen wij het residu.
• Je kunt wel meer ademen dan je in rust doet. Wij kunnen van een volume van 8-10 liter naar ver boven de 100 afhankelijk van je lengte, dan gebruiken het in-, en expiratoir reserve volume.
• In rust ademen we tussen 8 en 12 keer dit kunnen we opvoeren tot ver boven 40 keer per minuut
• Je middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier. Bij de inademing vlakt het middenrif door een actief proces af en bij de uitademing laten we het middenrif los dat gaat passief. De buikspieren en tussenribspieren zijn hulp ademhalingspieren.
• Je kan alleen praten op de uitademing
• Mannen ademen hetzelfde als vrouwen
• Als je dik bent druk het gewicht op je borst en je buik je long verder leeg dan normaal, inspannen wordt ook daardoor al moeilijker
• Bij hyperventilatie heb je minder koolzuur in bloed. Gaat je koolzuur naar beneden dan gaat o.a. je melkzuur omhoog en krijg daar zelfs spierpijn zoals bij ME en fibromyalgie
• Iemand die in rust te veel ademt heeft te veel zuurstof in zijn grote bloedvaten en te weinig op celniveau. Denk maar aan koude handen en voeten bij stress
• Grote longen krijg je niet door sporten, dat krijg door roken

19 May 2015
by admin
Comments Off on Opnieuw onderzoek naar “Zombiezekte”ME (artikel in het AD mei 2015)

Opnieuw onderzoek naar “Zombiezekte”ME (artikel in het AD mei 2015)

Sinds 1993 probeer ik mensen met het Chronisch vermoeidheids syndroom te helpen. Uiteindelijk heeft dat 2001 geresulteerd in protocol waarmee we denken de grootste kans van slagen te hebben. De behandeling is gericht op verbetering van de ademhaling, bewegen op een passend niveau, het geestelijk welbevinden en voeding. Dit is niet een methode zoals vele “wat voor mij werkt, werkt ook voor een ander”. We komen uit de gezondheidszorg en maken gebruik van reguliere metingen.

Door de vele mensen die bij ons de therapie gevolgd hebben zie ook heel duidelijk de valkuilen en de rede waarom men denkt dat bijvoorbeeld bewegen niet kan helpen. De andere kant van de zaak dat wij de toch heel hoog scoren t.o.v. andere therapieën. Het vreemde is dat nooit iemand eens aan ons vraagt hoe doe je dat nu. We krijgen vaak mensen die overal geweest zijn en dan bij ons opknappen gestuurd door hun internist.

Als er een onderzoek komt moet er volgens mij naar de volgende zaken gekeken worden.

• De populatie die het treft . Zoals geslacht , opleiding en leeftijd. Wij zien heel veel intelligente hoogopgeleide vrouwen die het overkomt. Vrouwen en in mindere mate mannen die hoge eisen aan zichzelf stellen
• Energie verbruik gedurende 24 uur van de dag. Het lijkt erop dat ze voornamelijk in de suikerverbranding functioneren. Dat is een klein voorraad potje dat zo leeg is en we moeten in rust juist vet verbranden. Een gezond lichaam is in staat om meer vet te mobiliseren voor arbeid en daar hebben we heel veel van. Bij ME patiënten zien we juist een verhoogde suikerverbranding. Vaak zijn ze niet dik maar wel met een hoog vetpercentage. Is toch een teken aan de wand. Australische onderzoeker hadden ook al eens melkzuur gevonden bij ME-patiënten. Eigenlijk zijn ze in rust aan het sporten.
• Uit bovenstaande volgt ook een analyse van de ademhaling. Door te veel te ademen in rust wordt er te veel koolzuur afgeblazen. Hierdoor gaat de PH (zuur/base evenwicht) omhoog en dat verklaard bijna alle andere klachten.
• Monitoring van de hartslagvariabiliteit. Hier vinden wij altijd waarden die bij stress passen. Is het niet in rust, dan wel na inspanning. Motortje opgang dan wil het niet meer stoppen. Is ook de reden dat men de dagen na het sporten de rekening krijgt
• Inspanningsonderzoek hoeft niet max te zijn, daarbij zien we dalingen van de hartslag terwijl de arbeid toeneemt, normaal gebeurd dat niet.. Dit is te verklaren doordat ademhaling en arbeid eindelijk met elkaar in balans zijn. Ga op wintersport met een ME-patiënt allemaal geven ze aan dat ze zich daar beter voelen. Na 5 dagen is het over want dan komt de aanpassing. Wij moeten ons aanpassen op hoogte zij ademen vanzelf al te veel en hebben er de eerste dagen voordeel van.
• Darmklachten en schimmelinfecties komen voor ook deze zijn sterk afhankelijk van de PH.

Hopelijk wordt er gekeken naar het totaal plaatje en is deze blog misschien een mooie aanzet daartoe. Mijn boek “Chronische vermoeidheid nooit meer “ gaat nog dieper in op de oorzaken. Of stuur een mail naar stansvanderpoel@gmail.com met je vragen.
Het is voor de ME-patiënten in ieder geval fijn dat er een onderzoek plaatsvindt en er eens duidelijkheid komt wat te doen om beter te worden. Want de dooddoener het is psychisch daar heb je niets als je voelt alsof je net marathon gelopen hebt en er morgen weer een moet lopen.

19 May 2015
by admin
Comments Off on Marathonschema: Reactie van blije deelnemer

Marathonschema: Reactie van blije deelnemer

Hoi Stans,

De marathon van BCN met een big smile en zonder man met de hamer/de muur gehaald.

Voor de start al super tevreden met de weg. Zoveel kgs/centimers kwijt wat de marathon tot bijzaak maakte.
Na de marathon gewoon de trappen naar de fonteinen op, geen steken, geen pijntjes, niets. Slapen was niet nodig, gewoon 4 uur eerder aan de tapas/wijn.

Vandaag op de club (had mezelf een week rust toe bedacht) was de verbazing groot. Hoe kan dit? Wij martelen met lange trainingen en 6 weken rust na de tijd en jij met 14 kms dit?? Tot 39 kms!!! niet gewandeld of niets en met een lach hardlopend over de finish. En vanmorgen zo fris als wat vanmorgen als assistent trainer de clinic gedaan voor de Halve van Zwolle

28 December 2014
by Stans
Comments Off on Aan welke eisen moet een inspanningstest voldoen?

Aan welke eisen moet een inspanningstest voldoen?

Aan welke eisen moet een inspanningstest voldoen?

Veel klanten komen bij mij met een test die ze elders gedaan hebben. Meestal verschillen de resultaten niet zo veel met de mijne. Is de meting ouder dan een jaar, dan is het tijd voor een hermeting. Het hoeft niet altijd over tenslotte zijn de mensen het meest gebaat bij een goed schema. Vertrouw ik de resultaten dan kijk ik of er genoeg gegevens zijn om het opnieuw te beoordelen en een schema te maken. Eerder behaalde resultaten kun je als een goed controle middel gebruiken.
Meestal zitten er geen specifieke schema’s bij en dan probeer ik de gevonden niveau’s om te zetten naar een specifieke doelstelling.
Toch zitten er zo nu en dan onbruikbare of slecht beoordeelde testen tussen Continue Reading →

9 September 2014
by Stans
Comments Off on Leeftijd en sporten: In 5 maanden een hele triathlon

Leeftijd en sporten: In 5 maanden een hele triathlon

Leeftijd en sporten: In 5 maanden een hele triathlon

Jaren geleden hoorde ik mijn moeder zeggen tegen mijn tante dat kunnen wij op onze leeftijd niet meer. Zonder enige kennis irriteerde deze opmerking mij. Mijn moeder had net een week daarvoor nog andere halve salto gedaan van de hoge duikplank en mij een jaar daarvoor nog eruit gesprint op 60 meter. Continue Reading →

2 June 2014
by Stans
Comments Off on Zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht in relatie tot lopen

Zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht in relatie tot lopen

Zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht in relatie tot lopen

Er waren wat reacties n.a.v. het Marathonavontuur van Koen zie sportrusten.nl. De tabellen die gehanteerd worden over de zuurstofopname per kg in “Ik, hardlopen” zouden niet kloppen.

Allereerst is het belangrijk Continue Reading →

3 April 2013
by Stans
Comments Off on Lance Armstrong

Lance Armstrong

Lance Armstrong

Lang heb ik er over nagedacht maar toch blijft Lance voor mij een held. Hoe het echt allemaal is gegaan weet ik in ieder geval niet. Ik weet wel dat je om een keer de Tour te winnen laat staan 7 keer in ieder geval heel hard moet trainen Continue Reading →