De Hardloop revolutie
Ons nieuwe boek is uit!
De meest gelopen afstanden worden hierin behandeld maar vooral ook wat je moet doen om te rusten.
Want je kunt nog zoveel trainen maar als je niet uitgerust bent gaat het niet lukken.
Het geheim voor iedere afstand blijft natuurlijk dat je moet trainen op de hartslagen die jij onderweg tegenkomt.
Ieder schema dat daar niets over zegt of werkt met 220 min je leeftijd heeft minder kans van slagen.
Natuurlijk speelt het onderzoek dat gedaan is onder marathonlopen is in Rotterdam een grote rol in het boek waarin bevestigd wordt dat je niet zoveel hoeft te trainen om goed te finishen.
Toch bijzonder je traint je een versuffing, je hebt minder tijd voor andere dingen en je komt later binnen.
Stuur een mailtje als je interesseert bent in het hele onderzoek: stansvanderpoel@gmail.com
Er wordt met enige regelmaat toch negatief op mijn programma’s gereageerd maar de aantallen positieve reacties en de bedankjes overtreffen dat ruimschoots. Als je vraagt waarom ze er zo op tegen zijn, dan krijg toch geen goed antwoord. Meestal gewoon het is niet waar of als je zo weinig loopt houd je niet van lopen.
Ik ben op een gegeven moment op het idee gekomen dat het met minder kan. Dat was in de jaren 90 van de vorige eeuw.
De oorsprong van mijn 14K schema ligt in de revalidatie – ook van toppers. Deze revalidanten hadden we 3 dagen per week in ons centrum. Zij gingen zo snel vooruit met de D2 trainingen (endurance 2 = halve marathontempo) en werden met meer training niet veel beter. Gingen ze dan lopen als ze weer helemaal fit waren dan raakte ze geblesseerd omdat ze teveel liepen. Van een goede triatleet hoorde ik dat hij door zijn werk wat minder gelopen had en toch goed presteerde in een Ironman. Naar aanleiding daarvan ben ik zelf met 4 weken voorbereiding een Ironman gaan doen en dat is nog steeds mijn beste tijd ooit.
Dan ga je zoeken uiteindelijk zitten we nu in de buurt van 14 km voor recreanten. De toplopers laat ik niet meer dan 26 km lopen. De vraag is nog steeds waar de grens ligt van de hoeveelheid kilometers.
Het gekke is dat, al train je weinig, je de pijn van die ene dag wel aankan zonder al te grote blessures. Degenen die van 35 en 30 km trainingen komen raken vaak lang geblesseerd, vooral de beginners, omdat ze vooraf al veel schade hebben gelopen.
De formule voor absolute beginners is dat je 35 minuten zonder enige schade kan lopen als je niet te gek zwaar bent. Dit kan maar 10% toenemen per jaar. Je ziet daaruit dat het bijna onmogelijk is om als relatieve beginneling langere afstanden te trainen zonder schade. Je moet daarom de schade zo veel mogelijk beperken door korte afstanden te lopen en na elke training voldoende rust nemen.
Mijn marathonschema’s
De volgende punten spelen een rol in het lopen van een goede marathon:
Talent
Gewicht
Rust-, arbeid verhoudingen
Goede bepaling van het omslagpunt en maximaal vermogen.
Voorwaarde voor mijn systeem is een goede test waarbij ik de mogelijkheden ( talent) van je meet. Daarvoor moet je bij mij of bij een van mijn coaches langskomen (zie Contact). Ik bepaal dan je trainingshartslagen en je kan aan de gang met een zuinig schema. Je traint vooral op de hartslagen die je onderweg tijdens de marathon tegen komt.
Als je een marathon helemaal ongetraind loopt, maar je weet wel door een goede meting je hartslag voor onderweg, dan kom je aan. Misschien scheelt dat maar 20 minuten in je eindtijd. Zo belangrijk is die goede meting.
De grootste spelbreker in het lopen is het gewicht. 10 kilo meer dat kost dat je al gauw een uur op de marathon. Geen trainer in de wereld die je een 1 uur beter krijgt als je gewicht gelijk blijft.
Op een gegeven moment, hoe hard je ook traint wordt je niet meer beter. Als je gezond bent zit je gauw op 95% van je maximum. Dit gebeurd al binnen een paar weken. Bij toppers geldt dat ook. Het is niet voor niets dat men zegt “wat goed is komt snel”.
Dan wordt het tijd voor een extra prikkel. Dit doe je door op hoog tempo te lopen en intervaltrainingen te doen. Als dat nodig is krijg je dat ook bij mijn schema. Bij een beginner is dit nog niet nodig. Ik leg in mijn programma’s voor hen eerst de basis, en “D2” (halve marathontempo) is daar heel geschikt voor.
Wil je er direct zelf mee aan de slag ga dan via dit linkje naar onze website. Je kunt dan de App aanschaffen al dan niet met schema’s